كفتة البطاطس
********
المكونات:
بطاطس مسلوقة ومقشرة* بقسماط* دقيق * ملح
مكونات الحشو:
صنوبر ( يمكن
الاستغناء عنة بأي نوع مكسرات او سوداني )
زيت زيتون * بصل* زبيب * بقدونس مفروم * شبت
مفروم
الطريقة:
يهرس البطاطس جيداً،
ثم يضاف إليه القليل من الملح والدقيق، ويخلط.
يحمص الصنوبر او
المكسرات بقليل من زيت الزيتون، ويضاف البصل ويقلب.
يضاف الزبيب والقليل
من البقدونس والشبت، ويقلب.
يحشى البطاطس بحشو
الصنوبر او المكسرات والزبيب، ثم يشكل على شكل أقراص دائرية مفلطحة، وتقلى بالزيت.
يمكن ان تقدم مع
خضار سوتيه او مكرونة او ارز
****************
شوربة الأرز والفطر
*********
المقادير:
1 كوب أرز.
٢ ملعقة كبيرة زيت أو زبدة
2 فص كبير ثوم، مهروس
2عود بصل أخضر، شرائح
12قطعة عيش الغراب ( ماشروم)
4 كوبمرق خضروات
4/1 ملعقة صغيرة فلفل أسود
١ ملعقة صغيرة ملح
٢ ملعقة كبيرة بقدونس ، مفروم
الطريقة:
1- يتمغسل الأرز جيدا، ثم ينقع في ماء مملح من ٢۰-٢٥ دقيقة
2- يسخن الزيت في وعاء متوسط، ثم يضاف الثوم والبصل، يوضع على نار متوسطة الى ان يصبح ذهبي اللون.
3- يضاف عيش الغراب ، ثم يقلب لمدة دقيقة.
4- يضاف الأرز، المرق، الفلفل، الملح، و يترك الخليط يغلي.
5 - خففي النار، اتركي القدر على النار بدون تغطية ١۰-١٥ دقيقة الى أن ينضج الأرز.
6 - يوزع البقدونس على الشوربة وتقدم ساخنة
************
كبــــاب حلة
صيامى
*********
المقادير
1 - نص كيلو ماشروم مقطع قطع صغيره
2 -ربع كيلوفلفل( اخضر واصفر واحمر كل الالواناللي تلاقوها الفلفل بيدي طعم حلو وشكل كويس)
3- شويةملح
4- فلفل اسود
5-بهارات ( بتخليها طعمها يهوس )
6- بصله متوسطه الحجم وتكون متقطعه كويس
7-- زيت
8-ميه حسب الحاجه يفضل كوب ونصف
طريقة العمل
طبعا نغلي الزيت ونشوح فيه البصله لغاية لما لونها يبقى دهبي نحط الماشروم المقطع ونقلبه شويتين ونحط ملح وبعدين نحط الفلفل المتقطع حلقات ونحط شوية ملح مع الفلفل الاسود والبهارات وبعدين نقلبهم شويه لغاية لما الفلفل يدبل وبعدين نزود الميه ونسيبه شويه لغاية لما يستوي
**************************************
مكرونة بالخضار
***********
المقادير:
- مكرونة اى
نوع
- 2 بصلة
كبيرة
- 2 ثمرة
فلفل رومى
- نصف كيلو
طماطم
- ربع كيلو
زيتون اسود
- ملح وفلفل
- 4 فصوص
ثوم مفرى
- زيت
الطريقه :
- يقطع
الزيتون حلقات والفلفل الرومى شرائح رفيعة
- تسلق
المكرونة ثم تصفى وتشطف بالماء البارد
- يحمر
الثوم فى الزيت حتى يصفر لونه ثم نضع الزيتون المقطع والفلفل الرومى ويشوح قليلا
ثم يضاف
عصير الطماطم ويضاف اليها الملح والفلفل وتترك حتى تتسبك
- تضاف
المكرونة وتقلب جيدا وتقدم ساخنة
********************************
الكشري بالعدس
الأصفر
المقادير :
فنجان أرز
2 فنجان عدس أصفر- 3
معالق كبيرة زيت و نص فنجان ماء _ملح _بصلة كبيرة
الطريقة :
يغسل الارز جيدا
ويحمر الأرز في الزيت قليلا و بعدين تشيلية من الزيت في الزيت المتخلف من تحمير الأرز يحمر العدس قليلا بنفس الطريقة و
بعدين تشيلية برضة من الزيت حطى الماء
على الزيت اللى حمرنا فية و الملح ويترك حتى يغلي لمدة خمس دقائق اخلطى الأرز مع العدس ثم يضاف على
الماء المغلي
ويطهى على نار هادئة
بنفس طريقة الارز العادية في معلقة ز يت كبيرةحمر ى البصلة لحد ما تحمر و بعد ما يكون العدس بالارز استوى حطى
الزيت اللى
حمرنا فية البصلة
عليهم يغرف في طبق و يجمل الوجه بالبصل المحمر .
*****************
(طريقة
المحشى المتنوع خفيف وينفع دايت)
كيلو
بزنجان وفلفل رومى وكوسة
او كرنب او ورق عنب
2 كوب ارز -حزمة شبت - حزمة بقدونس -نص حزمة - كسبرة خضراء - طماطم معصورة طازجة - طمطماية - مخرطة صغير - ملح وكمون معلقة زيت زرة وممكن الاستغناء عنها
الطريقه
تقورى
البزنجان والكوسة بالطريقة المعروفة .تشيلى الكاس الاخضر والبزور من الفلفل او تسلقى الكرنب وتقطعى الورق
او تسلقى الورق العنب .تجهزى الحشو الارز على الشبت والبقدونس والكسبرة المغسولة والمخرطة على متوسط
والملح والفلفل والطماطماية
المخرطة وعصير الطماطم ومعلقة الزيت تخلطى كله وتحشى بية المحشى وترصصية فى الحلة وتسقية بالشوربة
(طبعا ماء مغلى مضاف ليه مكعب
***********************************************
صينية جلاش بالمشروم او بالخضار
************
المقادير
باكو جلاش
مشروم
خضار مشكل مسلوق
كوب ماء مذاب فية (
2 معلقة كافى ميت)
زيت للوجة
الطريقة
ادهنى صينية بالزيت
واضع ورقتين من الجلاش ثم ادهنهم بالفرشاة بسمن نباتى وهكذا لحد ما نخلص نص كمية الجلاش ثم نضع المشروم او الخضار او
الخضار
والمشروم .اكمل
باقيه الصينية بنفس الطريقة اضع ورقتين
جلاش ثم ادهن بزيت
وهكذا .لما نخلص الكمية اللى عندنا نقطع الصينية اما مثلثات او حسب الرغبه .نذوب الكافى ميت ( البودرة )فى كوب
الماء ثم اصبه
على الصينية كلها
واترك الصينية ولا ادخلها الفرن الا
بعد 3 او 4 ساعات ثم
اضع معلقة زيت على وش الصينية وادخلها الفرن متوسط الحرارة لحد ماتستوى وتحمر
ملحوظة : اعمليها من
بدرى وماتسويهاش الا قبل الاكل حتكون طررررررررية وجميله .الكافى ميت بديل الحليب
********************
صينية مكرونة فرن
بالخضار او بالمشروم
***********
المقادير
******
كيس مكرونة ريشة
خضار مسلوق
مشروم
بشاميل
ملح وفلفل
زيت
بصلة
الطريقة
نسلق المكرونة عادى
ونشطفها ونصفيها من الماء .نبشر البصلة ونشوحها فى الزيت لحد ماتصفر. نضع عليها المشروم والخضار والملح والفلفل
.نخلط جزء من
الشاميل بالمكرونة
وندهن الصينية بمعلقتين بشاميل ثم نضع نص المكرونة ثم نضع الخضروات ثم نضع نص كمية المكرونة التانية ونضع على الوش
باقى البشاميل وعلى الوش نضع معلقة زيت
.ندخلها الفرن لحد ماتستوى وتحمر
*********************
سلطه بابا غنوج
المقادير:
=======
ربع كيلو باذنجان
أسود كبير
نصف كوب طحينه و
بقدونس مفرى
ثلاثه ملاعق زيت
أربعه ملاعق كبيره
من الخل
ثلاثه فصوص ثوم و
ملح وكمون و شطه حسب الرغبه
الطريقة:
=======
يشوى البذنجان و يدق
ناعما
يدق الثوم مع الملح
و الكمون و يضاف إلى الطحينه و يقلب
يضاف الباذنجان و
قليل من الشطه و يقلب جيدا و يزين بالبقدونس
للى بيحب سلطة بابا
غنوج ممكن تشوى الباذنجان كمية يعنى كيلو او اكتر بدل ما تشوى واحدة او اتنين كل مرة
وبعدين تقشرى كل الباذنجان بعد ما يطلع من الفرن ويبرد طبعا وتقسميه وجبات يعنى
مثلا لو كان حجمه كبير يبقى كل واحدة لوحدها فى كيس بعد ما تتقشر وتتحط فى الفريزر وبعد كده لو عاوزة
تعملى بابا غنوج والباذنجان مش متوفر فى السوق ممكن تطلعى من الفريزر وتعملى عليها باقى
مكونات سلطة البابا غنوج الطحينة والليمون وكل الباقى وكانك لسه عاملاه طازة وعلى فكرة لما
بيتحفظ فى الفريزر الباذنجان فقط بدون اى حاجة عليه بتكون نتيجته احسن كتييييييييييييرمن انه يتحفظ بابا غنوج جاهز خضروات) ويمكن الاستغناء
********
المكونات:
بطاطس مسلوقة ومقشرة* بقسماط* دقيق * ملح
مكونات الحشو:
صنوبر ( يمكن
الاستغناء عنة بأي نوع مكسرات او سوداني )
زيت زيتون * بصل* زبيب * بقدونس مفروم * شبت
مفروم
الطريقة:
يهرس البطاطس جيداً،
ثم يضاف إليه القليل من الملح والدقيق، ويخلط.
يحمص الصنوبر او
المكسرات بقليل من زيت الزيتون، ويضاف البصل ويقلب.
يضاف الزبيب والقليل
من البقدونس والشبت، ويقلب.
يحشى البطاطس بحشو
الصنوبر او المكسرات والزبيب، ثم يشكل على شكل أقراص دائرية مفلطحة، وتقلى بالزيت.
يمكن ان تقدم مع
خضار سوتيه او مكرونة او ارز
****************
شوربة الأرز والفطر
*********
المقادير:
1 كوب أرز.
٢ ملعقة كبيرة زيت أو زبدة
2 فص كبير ثوم، مهروس
2عود بصل أخضر، شرائح
12قطعة عيش الغراب ( ماشروم)
4 كوبمرق خضروات
4/1 ملعقة صغيرة فلفل أسود
١ ملعقة صغيرة ملح
٢ ملعقة كبيرة بقدونس ، مفروم
الطريقة:
1- يتمغسل الأرز جيدا، ثم ينقع في ماء مملح من ٢۰-٢٥ دقيقة
2- يسخن الزيت في وعاء متوسط، ثم يضاف الثوم والبصل، يوضع على نار متوسطة الى ان يصبح ذهبي اللون.
3- يضاف عيش الغراب ، ثم يقلب لمدة دقيقة.
4- يضاف الأرز، المرق، الفلفل، الملح، و يترك الخليط يغلي.
5 - خففي النار، اتركي القدر على النار بدون تغطية ١۰-١٥ دقيقة الى أن ينضج الأرز.
6 - يوزع البقدونس على الشوربة وتقدم ساخنة
************
كبــــاب حلة
صيامى
*********
المقادير
1 - نص كيلو ماشروم مقطع قطع صغيره
2 -ربع كيلوفلفل( اخضر واصفر واحمر كل الالواناللي تلاقوها الفلفل بيدي طعم حلو وشكل كويس)
3- شويةملح
4- فلفل اسود
5-بهارات ( بتخليها طعمها يهوس )
6- بصله متوسطه الحجم وتكون متقطعه كويس
7-- زيت
8-ميه حسب الحاجه يفضل كوب ونصف
طريقة العمل
طبعا نغلي الزيت ونشوح فيه البصله لغاية لما لونها يبقى دهبي نحط الماشروم المقطع ونقلبه شويتين ونحط ملح وبعدين نحط الفلفل المتقطع حلقات ونحط شوية ملح مع الفلفل الاسود والبهارات وبعدين نقلبهم شويه لغاية لما الفلفل يدبل وبعدين نزود الميه ونسيبه شويه لغاية لما يستوي
**************************************
مكرونة بالخضار
***********
المقادير:
- مكرونة اى
نوع
- 2 بصلة
كبيرة
- 2 ثمرة
فلفل رومى
- نصف كيلو
طماطم
- ربع كيلو
زيتون اسود
- ملح وفلفل
- 4 فصوص
ثوم مفرى
- زيت
الطريقه :
- يقطع
الزيتون حلقات والفلفل الرومى شرائح رفيعة
- تسلق
المكرونة ثم تصفى وتشطف بالماء البارد
- يحمر
الثوم فى الزيت حتى يصفر لونه ثم نضع الزيتون المقطع والفلفل الرومى ويشوح قليلا
ثم يضاف
عصير الطماطم ويضاف اليها الملح والفلفل وتترك حتى تتسبك
- تضاف
المكرونة وتقلب جيدا وتقدم ساخنة
********************************
الكشري بالعدس
الأصفر
المقادير :
فنجان أرز
2 فنجان عدس أصفر- 3
معالق كبيرة زيت و نص فنجان ماء _ملح _بصلة كبيرة
الطريقة :
يغسل الارز جيدا
ويحمر الأرز في الزيت قليلا و بعدين تشيلية من الزيت في الزيت المتخلف من تحمير الأرز يحمر العدس قليلا بنفس الطريقة و
بعدين تشيلية برضة من الزيت حطى الماء
على الزيت اللى حمرنا فية و الملح ويترك حتى يغلي لمدة خمس دقائق اخلطى الأرز مع العدس ثم يضاف على
الماء المغلي
ويطهى على نار هادئة
بنفس طريقة الارز العادية في معلقة ز يت كبيرةحمر ى البصلة لحد ما تحمر و بعد ما يكون العدس بالارز استوى حطى
الزيت اللى
حمرنا فية البصلة
عليهم يغرف في طبق و يجمل الوجه بالبصل المحمر .
*****************
(طريقة
المحشى المتنوع خفيف وينفع دايت)
كيلو
بزنجان وفلفل رومى وكوسة
او كرنب او ورق عنب
2 كوب ارز -حزمة شبت - حزمة بقدونس -نص حزمة - كسبرة خضراء - طماطم معصورة طازجة - طمطماية - مخرطة صغير - ملح وكمون معلقة زيت زرة وممكن الاستغناء عنها
الطريقه
تقورى
البزنجان والكوسة بالطريقة المعروفة .تشيلى الكاس الاخضر والبزور من الفلفل او تسلقى الكرنب وتقطعى الورق
او تسلقى الورق العنب .تجهزى الحشو الارز على الشبت والبقدونس والكسبرة المغسولة والمخرطة على متوسط
والملح والفلفل والطماطماية
المخرطة وعصير الطماطم ومعلقة الزيت تخلطى كله وتحشى بية المحشى وترصصية فى الحلة وتسقية بالشوربة
(طبعا ماء مغلى مضاف ليه مكعب
***********************************************
صينية جلاش بالمشروم او بالخضار
************
المقادير
باكو جلاش
مشروم
خضار مشكل مسلوق
كوب ماء مذاب فية (
2 معلقة كافى ميت)
زيت للوجة
الطريقة
ادهنى صينية بالزيت
واضع ورقتين من الجلاش ثم ادهنهم بالفرشاة بسمن نباتى وهكذا لحد ما نخلص نص كمية الجلاش ثم نضع المشروم او الخضار او
الخضار
والمشروم .اكمل
باقيه الصينية بنفس الطريقة اضع ورقتين
جلاش ثم ادهن بزيت
وهكذا .لما نخلص الكمية اللى عندنا نقطع الصينية اما مثلثات او حسب الرغبه .نذوب الكافى ميت ( البودرة )فى كوب
الماء ثم اصبه
على الصينية كلها
واترك الصينية ولا ادخلها الفرن الا
بعد 3 او 4 ساعات ثم
اضع معلقة زيت على وش الصينية وادخلها الفرن متوسط الحرارة لحد ماتستوى وتحمر
ملحوظة : اعمليها من
بدرى وماتسويهاش الا قبل الاكل حتكون طررررررررية وجميله .الكافى ميت بديل الحليب
********************
صينية مكرونة فرن
بالخضار او بالمشروم
***********
المقادير
******
كيس مكرونة ريشة
خضار مسلوق
مشروم
بشاميل
ملح وفلفل
زيت
بصلة
الطريقة
نسلق المكرونة عادى
ونشطفها ونصفيها من الماء .نبشر البصلة ونشوحها فى الزيت لحد ماتصفر. نضع عليها المشروم والخضار والملح والفلفل
.نخلط جزء من
الشاميل بالمكرونة
وندهن الصينية بمعلقتين بشاميل ثم نضع نص المكرونة ثم نضع الخضروات ثم نضع نص كمية المكرونة التانية ونضع على الوش
باقى البشاميل وعلى الوش نضع معلقة زيت
.ندخلها الفرن لحد ماتستوى وتحمر
*********************
سلطه بابا غنوج
المقادير:
=======
ربع كيلو باذنجان
أسود كبير
نصف كوب طحينه و
بقدونس مفرى
ثلاثه ملاعق زيت
أربعه ملاعق كبيره
من الخل
ثلاثه فصوص ثوم و
ملح وكمون و شطه حسب الرغبه
الطريقة:
=======
يشوى البذنجان و يدق
ناعما
يدق الثوم مع الملح
و الكمون و يضاف إلى الطحينه و يقلب
يضاف الباذنجان و
قليل من الشطه و يقلب جيدا و يزين بالبقدونس
للى بيحب سلطة بابا
غنوج ممكن تشوى الباذنجان كمية يعنى كيلو او اكتر بدل ما تشوى واحدة او اتنين كل مرة
وبعدين تقشرى كل الباذنجان بعد ما يطلع من الفرن ويبرد طبعا وتقسميه وجبات يعنى
مثلا لو كان حجمه كبير يبقى كل واحدة لوحدها فى كيس بعد ما تتقشر وتتحط فى الفريزر وبعد كده لو عاوزة
تعملى بابا غنوج والباذنجان مش متوفر فى السوق ممكن تطلعى من الفريزر وتعملى عليها باقى
مكونات سلطة البابا غنوج الطحينة والليمون وكل الباقى وكانك لسه عاملاه طازة وعلى فكرة لما
بيتحفظ فى الفريزر الباذنجان فقط بدون اى حاجة عليه بتكون نتيجته احسن كتييييييييييييرمن انه يتحفظ بابا غنوج جاهز خضروات) ويمكن الاستغناء